OY HEAH

Good evening pipel,
Recipe for BLOD

Blodpudding - blodplättar

 

ca 12 portioner

Ugnstemperatur 200º

tillagningstid ca 2¢ timme

Ingredienser

 1 liter blod (säljs djupfryst)
 5 dl svagdricka eller lättöl
 8 dl grovt rågmjöl
finns som ekologisk vara1 gul lök
 150 g margarin eller ca 100 g ister
 1 msk salt
 ½ tsk kryddnejlika
 1½ tsk kryddpeppar
finns som ekologisk vara1½ tsk vitpeppar
finns som ekologisk vara2-3 tsk mejram eller timjan, finstött
 ½ dl sirap
finns som ekologisk vara1-2 dl russin

= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

    

Tillagning

Blir ca 2 kg blodpudding, fetthalt ca 8 %. Beställ blodet i god tid. Tina i kylskåp 8-10 timmar. Sätt på ugnen. Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning. Skala och hacka löken. Fräs den i lite av fettet och blanda ner i smeten. Smält sedan resten av fettet och blanda ner det. Tillsätt salt, malda kryddor och ev sirap och/eller russin. Stek ett prov av smeten i ej för varm stekpanna och smaka av.

Beräkna per portion: ca 150 g blodpudding eller blodkorv

Blodpudding: Häll smeten i smorda, bröade formar upp till 2/3. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med aluminiumfolie eller smörgåspapper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbadet 1-1 1/4 timme. Pröva med en sticka eller provnål, som ska kännas torr, om puddingen är färdig. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp. Blodpuddingen kan serveras nygräddad eller förvaras i kylskåp några dagar. Kan också djupfrysas. Fryslagras högst 3 mån. Till nygräddad blodpudding: lingonsylt, en råkostsallad

Blodplättar: Smält fett i en stekpanna eller plättlagg. Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda sidor på ej för stark värme.

Stekt blodpudding - blodkorv: Stek ca 1 cm tjocka skivor, utan eller i ytterst lite fett, i ej för varm stekpanna.

Till blodplättar och stekt blodpudding: lingonsylt ev blandad med strimlad vitkål, finrivna morötter

Fler portioner: Blodpudding eller -korv till många är praktiskt att steka i ugn. Lägg skivorna i en lättsmord långpanna. Sätt in den i 225ºC ugnsvärme, i övre delen av ugnen. Stek ca 5 min. Vänd skivorna en gång.



Taget från coop. se.
Happy taste!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0