OY HEAH
Recipe for BLOD
Blodpudding - blodplättar |
ca 12 portioner | Ugnstemperatur 200º |
|
Ingredienser
| Tillagning Blir ca 2 kg blodpudding, fetthalt ca 8 %. Beställ blodet i god tid. Tina i kylskåp 8-10 timmar. Sätt på ugnen. Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning. Skala och hacka löken. Fräs den i lite av fettet och blanda ner i smeten. Smält sedan resten av fettet och blanda ner det. Tillsätt salt, malda kryddor och ev sirap och/eller russin. Stek ett prov av smeten i ej för varm stekpanna och smaka av. Beräkna per portion: ca 150 g blodpudding eller blodkorv Blodpudding: Häll smeten i smorda, bröade formar upp till 2/3. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med aluminiumfolie eller smörgåspapper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbadet 1-1 1/4 timme. Pröva med en sticka eller provnål, som ska kännas torr, om puddingen är färdig. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp. Blodpuddingen kan serveras nygräddad eller förvaras i kylskåp några dagar. Kan också djupfrysas. Fryslagras högst 3 mån. Till nygräddad blodpudding: lingonsylt, en råkostsallad Blodplättar: Smält fett i en stekpanna eller plättlagg. Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda sidor på ej för stark värme. Stekt blodpudding - blodkorv: Stek ca 1 cm tjocka skivor, utan eller i ytterst lite fett, i ej för varm stekpanna. Till blodplättar och stekt blodpudding: lingonsylt ev blandad med strimlad vitkål, finrivna morötter Fler portioner: Blodpudding eller -korv till många är praktiskt att steka i ugn. Lägg skivorna i en lättsmord långpanna. Sätt in den i 225ºC ugnsvärme, i övre delen av ugnen. Stek ca 5 min. Vänd skivorna en gång. |
Taget från coop. se.
Happy taste!
